Sirke Mayalama Bilgisi:
1. Sirke için öncelikle olgunlaşmış, ilaçlı olmayan veya çok iyi temizlenmiş
meyveler seçilmelidir. Çürük meyve olmamalıdır.
Üzüm ve elma başta olmak üzere diğer meyveler sapları ve çekirdekleri
çıkarılmalı, dilimlenmelidir.
Meyveler çok iyi yıkanıp, temzilenmelidir. Olgunlaşmamış meyveler tercih
edilir ise bal katılması uygun olur .
2. Sirke için istenilen miktar oranında cam kavanoz tercih edilmeli.
1/3' üne meyve parçaları, 1/ 3' üne ise içme suyu katılmalı, 1/ 3'ü ise boş
kalmalıdır. Bu şekilde hazırlanmış kavanoza 1 paket mayanın tamamı
katılmalı ve iyice karıştırılmalıdır.
3.Kavanozun ağız kısmı bir kaç kalın kat olacak şekilde ince bez ile kapatılmalı,
ağız kısmı güçlü bir lastik ile kapatılmalıdır. Dışarıdan içeriye her türlü
mikrobik bulaşmanın engellenmesi gerekmekte, içeriden dışarıya ise
fermentasyon sürecinde gaz çıkışı olmalıdır .
4.Fermentasyon için ortalama 25-30 derece arasında ışık almayan bir yer
seçilmelidir.
5. Her gün 1-2 kez olmak üzere steril bir kaşıkla karıştırma işlemi yapılmalıdır.
6. 1-2 hafta içinde fermentasyon tamamlanmış olacak, meyveler dibe
çöktüğünde , karıştırmadan 1 hafta aynı şekilde beklenecektir
7. Daha sonra kullanmak üzere sirke süzülecek, şişe ile kavanozlara
aktarılacak ve kapağı kapalı şekilde saklanacaktır.
Sirkeyi saklamak için daha düşük sıcaklıklar tercih edilmelidir.
Not:Ürünleri +4 Derecede buzdolabında 24 ay saklayabilirsiniz. Daha uzun süre için -18Derecede derin dondurucuları tercih ediniz.
+18 Derecede ortam sıcaklığında 6 ay etkinlikleri devam eder.